1

10 Полезни съвета за успех

10 полезни съвета за успех както в живота, така и в бизнеса

Понякога това, което ни помага да се развиваме успешно в професионалния ни живот, не е толкова добра идея в личния ни живот – конкуренцията е качеството, което веднага ни идва на ум. В същото време, всички ние имаме ограничен период от време всеки ден, за да направим нещата, които ни се иска.
Времето и енергията са ресурсите, които трябва да се пестят колкото се може повече. Затова искам да споделя тези ценни съвети, които биха Ви помогнали да се развивате успешно и в двете – бизнеса и живота.

  1. Добавяйте стойност – Без значение какво ще правите и накъде сте тръгнали. Няма как да не добавите някаква стойност. Просто казано стойност е всичко, за което хората са готови да платят. В професионалния си живот, колкото повече стойност предлагате, толкова повече пари можете да направите. В личния живот, по-голяма стойност са по-близки отношения и силно личностно израстване. Най-добрият начин да се добави стойност е да се намери пресечната точка между това, за което хората са готови да платят – услугите или продукти, които предлагате и са в съответствие с Вашите ценности и цели.
  2. Следвайте страстта си – Четейки многобройни биографии на страхотни и успели хора и от личните ми наблюдения и срещи с тях, осъзнах, че тези, които са постигнали определено лично или професионално величие, следват своята страст. Причината, поради която тези хора са малко или се срещат рядко е, че повечето хора дори не знаят каква е тяхната страст. Тези, които не осъзнават страстта си, обикновено не я следват последователно. Това е една от основните причини, поради които хората не постигнат целите си.
  3. Бъдете изключителни – Ако правите същото като всички останали, ще бъде трудно да бъдете успешни. Важно е да намерите границата с миналото, без да я преминавате. Това е начин, по който да бъдете забелязани и да получите това, което искате. Без значение дали това са пари, полезни контакти или лични връзки и /или чувство за лично постижение.
  4. Започнете сега – Има много фактори, които допринасят за личния и професионален успех. Един от основните фактори е предприемането на действия. Повечето хора няма да реализират пълния си потенциал, защото те никога не са стартирали. Те винаги са в процес на подготовка, планират и чакат най – добрия момент да започнат. Ако аз чаках подходящия момент, докато съм готов, нямаше да съм това, което съм сега. Звездите рядко се подреждат както Ви се иска и Вие никога няма да бъдете напълно готови. Затова, започнете още сега.
  5. На лов за добри ментори – Хората, които успяват просто „ей така“, обикновено дължат успеха си на ментор или група от наставници, които наистина им помагат и насочват как да стигнат там, където искат да са. Менторите са изминали целия път до долу и обратно. Същия път, който и Вие искате да изминете, но и да бъдете водени и наставлявани, за да стигнете по – бързо, отколкото ако тръгнете сами. Ако искате да бъдете успешни, Вие ще намерите ментор, който е вече успешен. Ако искате да сте богати, тогава ще трябва да намерите някой, който вече е богат. Понякога се изненадвам как хората рядко участват в наставнически взаимоотношения и същите, обикновено намират един единствен ментор за един единствен аспект от живота си. Ако искате да бъдете успешни, бъдете активни в намирането на ментори, които ще ви помогнат да постигнете това, което искате. Джеф Гоинс има хубава статия за намиране на ментори.
  6. Обградете се с поддръжници – Докато менторите служат като ръководители, с които да преглеждате миналите си действия и да планирате следващите си стъпки, поддържащата група са хората, които ви помагат в реализирането на всички етапи от вашите планове. Това може да са Вашите колеги или бизнес партньори. Това е изключително полезно. Да има някой до вас, на когото да споделяте своите съмнения и колебания. Така ще бъдете мотивирани и подкрепяни от отсрещната страна. Да Ви напомня колко дълъг път сте изминали и още колко малко Ви остава.
  7. Лично следене на финансите – Числата плашат много хора. Започнете ли да говорите за активи, пасиви и чистата стойност и очите на хората просто се изцъклят. Ако и Вие сте от тези хора, просто не се плашете и не бягайте от цифрите, защото може да си навредите. Ако искате да бъдете финансово независими, трябва да знаете как да запазите равенството. Ако имате собствен бизнес и искате да инвестирате успешно, финансите ще Ви кажат колко добре се справяте и ще разкрият реалното състояние на бизнеса Ви. Ако не разбирате от финанси, ще трябва да се научите. Веднъж преодолеете ли тази пречка, ще Ви бъде далеч по – лесно.
  8. Извикайте помощ – Имам лош навик да се опитвам да правя всичко сам. В някои отношения, това е добре. Но в много други отношение – това не е добре. Важно е да се знаят и разбират всички аспекти от живота и бизнеса, но това не означава, че трябва да се справяте с всички задачи, свързани с оптимизиране на потенциала в тези две области. Вярно е, че винаги можете да се научите на нови неща и да станете компетентни по тях, но това, което е също толкова вярно е, че са дадени само 24 часа всеки ден, за да се изживеят пълноценно и ефективно, за да правим това, което правим най – добре. Възлагайте задачите, с които не сте способни да се справите на хора, за които Вашите задачи са техен основен талант или професия.
  9. Научете се да продавате – Много хора се свиват, когато чуят думата продажби. “Аз никога няма да бъда в „Продажби“, това е мръсна работа.” Това е точно този начин на мислене, който спира хората от това да са най-добрите. „Продажби“ не е нищо повече от това да убедите някого в нещо. Когато си запазвате час за среща, Вие продавате. Когато се явявате на интервю за работа, Вие продавате. В професионалната сфера продажбите са от първостепенно значение за всеки бизнес. Ако искате да получите най – доброто от живота и бизнеса, добре ще е да придобиете уменията за ефективни продажби.
  10. Бъдете гъвкави – Нещата рядко работят по планирания начин и винаги ще има отвличане на внимание и други пречки, с които трябва да се справяте. Основният ключ е да запомните, че трябва да съхраните и да развиете своята смелост и желание да продължавате напред. Дори когато всички около Вас Ви убеждават, че трябва да се откажете. Това не означава упорито да следвате първоначалния си план, а просто да преследвате целите си, докато не ги достигнете. Когато всичко изглежда, че сякаш нищо не е наред, не забравяйте, че „Пътят към успеха е постлан с хиляди неуспехи“. Така че всеки неуспех всъщност Ви доближава по – близо до целта.

Това не е изчерпателен списък, но дава добра отправна точка. Много бих се радвал да чуя какви полезни съвети сте получавали и Вие. Съвети, полезни както за живота, така и за бизнеса.
Напишете ги отдолу като коментар.

Constantine Bachvarov