0

Как пихме студена вода от Ice Bucket Challenge

Мисля, че беше твърде хубаво за да бъде истина.

Подбуден от други публикации, реших да вляза в сайта на ALS и да прегледам годишните им отчети. Според докладът им за 2012 година, организацията е заделила едва 7,71% от бюджета си за “Научни изследвания” на Амиотрофична латерална склероза.
И не само това!
63,63% от бюджета им за същата година са били отклонени за “Други дейности”. Нямам представа какво значи в техния случай “Други дейности”, но това в едва ли има нещо общо с “Научни изследвания”.

Друго, което прави впечатление са “Административни разходи” – 10.54% и 18.11% за набиране на средства. Тоест, от дарените $100, едва $7,71 отиват директно за “Научни изследвания”.

Цифрите за 2013 година са доста сходни.

Не съм против кампанията и борбата с Амиотрофична латерална склероза. Тъй като имам повече доверие на цифрите и статистиките, от колкото на всичко друго, склонен съм да изпитвам известни съмнения към ALSA.ORG, Ice Bucket Challenge и изобщо цялата кампания.

Преди няколко дни последно видях информация, че кампанията е набрала около $44 милиона. Кампанията е все още в ход. Мога само да предполагам колко от средствата в края на кампанията ще отидат в графа “Други дейности” и колко ще отидат в графа “Научни изследвания”

Докладът може да прочетете на сайта на ALSA на стр. 12

ALSA  Cach flows

ALSA Cach flows

Constantine Bachvarov