0

Какво е Ratio и защо да заведа тайфата на него

На 18 октомври този месец ще се проведе Ratio – събитие за популярна наука.

Или с други думи казано – събитие за онези неща, които ме мързеше да уча в училище, а сега е модерно да се говори за тях 🙂

Първи лектор в програмата им е д-р Джери Койн – еволюционен биолог, който работи в Университета в Чикаго. Занимава се с въпросите по еволюционната генетика и работни основно с плодовите мушици Drosophila. Не се заблуждавайте по името.

drunk-Drosophila

Точно така! Това са още така известните на целокупния български народ – Винарки. Виждам чудесна възможност да се разбере как точно се зараждат тези приятели по чашка. Защо дори на сутринта, след като кучето ви диша през снощните ви чорапи заради алкохолните изпарения в стаята ви, прибрали сте се без уловен дивеч от Син Сити, а парите отдавна са ви напуснали, тези приятели не са ви изоставили и упорито кръжат над леглото ви.

Втори лектор от програмата им е д-р Юлиян Караджов, които е биохимик, занимаващ се с изследванията върху ефекта на наркотичните вещества, зависимости и наркомани. Ще говори как употребата на марихуана се представя сензационно в медиите, как могат да се провеждат селективни изследвания с определена комерсиална цел и как сами да проверяваме фактите и източниците зад новините.

Ехо! Най – накрая някой да говори за преекспонирането на темата за марихуаната и нейната употреба, през масовите медии за разпространение на информация. Чували сме, че в някои страни и щати от САЩ вече легализираха марихуаната за лечебни цели. Дали наистина всъщност марихуаната е толкова вредна, колко медиите тръбят? Не ви съветвам да запалите по едно козче и да влезете директно в тази лекция, защото има вероятност да се почувствате като на комедийно STAND UP шоу, вместо на Ratio.

Negative effect marijuana

Има голяма вероятност да научите толкова много за употребата на марихуана и други наркотични вещества, как медиите манипулират обществото в полза на фармацевтичните компании и как да отсявате истината в морето от информация. После като влезете във Фейсбук ще бъдете 3 идеи по-компетентни от всички останали по темата за легализиране на марихуаната и не само това, а няма да ви се налага да ползвате повече Google по темата.
Препоръчително е да не сте използвали и всякакви други наркотични вещества преди посещаването на тази лекция. А ако сте си били сръбнали още от предната лекция и все още изучавате движението на плодовите мушици в орбитите около главата ви, най – добре седнете и изчакайте. Плодовите мушици после ще ви разкажат как е минала лекцията.

Трети лектор от програмата на Ratio е д-р Владимир Божилов, който е доктор по астрофизика и астрономия. Занимава се активно с популяризиране на науката. Победител е в международното състезание Hall of FameLab 2014. Темата му е Марс: Неразказан, в която ще чуете какви са последните научни резултати от изследванията на червената планета, какви проекти предстоят, както и кога ще можем да заселим Марс.

Ако в началото сте ударили по 3 големи ракии с д-р Джери Койн, после сте се напушили с д-р Юлиян Караджов, това е перфектния завършек – изстрелване в космоса. И не до къде да е, а до Марс. Изстрелването до Марс ще ви върне в началното училище и ще възбуди интереса ви към астрономията и с трепет ще си спомните отдавна забравеното „Абе колко бяха планетите в слънчевата система“.

Също така, последната тема е идеалният повод да свалите гадже. Например вместо да я водите в мола и да се охарчите за глупави дрешки, заредени от Илиянци, можете да я вкарате в тази лекция от Ratio, да кимате умно глава през цялото време и да задавате неудобни въпроси за науката и астрономията, на д-р Владимир Божилов. Ако девойката запали кеца с 300 – имам лоши новини за вас. Ако обаче остане с вас до края и после не просто ви похвали за активността, но и продължи темата след края на събитието – не го мислете, а се оженете за нея.

Nerd Girl

Ratio ще се проведе на 18 октомври от 14:00ч. в Sofia Event Center в Paradise Mall на бул. Черни връх. Билетите започват на цени от 10лв. и е време да похарчиш дневния си бюджет за цигари и кафе, за нещо по-смислено, а програмата на Ratio можеш да видиш на сайта им.

Ratio

Constantine Bachvarov