3

Премахване на invoice вируса от Skype

Skype вирусът invoice.pdf.exe не е нов, а датира от началото на 2013г. по мои наблюдения.

Разпространява се като съобщение. Някой от контактите Ви без да знае автоматично Ви изпраща файл, именуван “invoice.pdf.exe”. Ако го приемете и отворите, компютърът Ви бива инфектиран от злонамерения код.

Симптомите обикновено са: невъзможно стартиране на някои от браузърите, най – често Chrome; осезаемо забавяне на компютъра; получаване на съобщения от Ваши контакти по два пъти и липса на нотификация за получено съобщение от Ваши контакти. Изобщо програмата става почти неизползваем. Повечето антивирусни програми се справят само с част от инфектираните файлове и нормализират работата на компютъра. Решава се и проблемът с браузъра. Но програмата най – често остава заразена.

На мен се случи по абсолютно невнимание и разсеяност да приема въпросния файл и респективно да преболедувам, така да се изразя, вируса :)

След няколко дни търсене на решение, го намерих и реших да споделя опита и начина как да отстраните вируса от Вашия Skype. Описаният метод по – долу е изпробван и работи. А скоро разбрах, че е проработил и при други Skype потребители.

А сега по същество

 1. Излезте от Skype. За по-сигурно, “kill”-нете процеса в Task Manager-a на Windows. В Task Manager-а можете да влезете най – лесно като натиснете клавишна комбинация Ctrl+Alt+Delete. При Windows XP до колкото помня излиза директно на екрана, а при Windows 7 се появява едно меню, на което в дъното му избирате Task Manager. Избирате процеса и натискате “End Process” .Skype
 2. Отворете Start бутона и в полето “Run” поставете %appdata% и натиснете Enter. Ще Ви се отвори Windows File Explorer.Skype Virus
 3. Намерете директорията Skype и я преименувайте с нещо друго. Например Skype_old.Skype Virus

  Предполагам, че почти всички ползват някоя от следните Skype версии: Skype 6.5/6.6/6.7/6.9/6.10

  Ако да, направете и следващата стъпка:

 4. Отворете отново Start бутона и напишете %temp%\skype, изтрийте директория DbTemp.Skype Virus

  Рестартирайте Skype.

  Ако Ви липсва историята на чат сесиите и в случай, че main.db не е увреден:

  1. Отворете Skype_old директорията, отворете директорията с вашия “Account” псевдоним, там ще видите файл main.db

  2. Копирайте същия файл и го поставете в новата Skype директория, която се е създала след изпълнение на горните 4 точки и пускането му. Изберете Replace при поставянето му.

  Много е възможно след изпълнението на последните 2 точки, отново да получавате съобщения в Skype по два пъти, да не ви се появява нотификация за съобщения и т.н. Ако да, сори. Чат историята Ви е увредена от вируса. Просто повторете горните 4 стъпки, идете на друг компютър, влезте с акаунта си в Skype и после от същото място, копирайте main.db. После се върнете на заразения компютър и го поставете в Skype директорията.

  Стъпките не са сложни, но ако все пак изпитвате затруднения, не се колебайте да попитате под статията в коментарите. Ще Ви съдействам.

  Надявам се да съм бил полезен! :)

Constantine Bachvarov