10

Защо момиче на 22 не би си намерила мъж

 

Момиче на 22 години, която твърди, че е интелигентна, изискана, чаровна, много красива и елегантна пуска обява в елитен уеб сайт за запознанства със следното питане:

Къде бъркам? Каква грешка правя? Търся мъж за когото да се омъжа, който да печели най – малко половин милион долара на година. Знам как ви звучи това,но имайте предвид, че да печелиш по половин милион на година означава да си от средна класа в Лос Анжелис. Така че изобщо не мисля, че се целя прекалено високо.

Познавам една жена от групата ми по медитация, която е женена за икономист в инвестиционна банка и живее в Венис (друг скъп квартал), а тя дори не е толкова красива, колкото мене, нито пък е особено умна или грациозна. Какво прави тя и какво да направя аз, за да стигна до нейното ниво? Ще ми дадете ли някакви съвети или насоки? Моля, задръжте си хейта – аз просто съвсем искрено питам.

Повечето момичета мислят по същия начин, но го крият, а аз поне си казвам всичко. Нямаше да търся такъв тип мъже, ако не смятах, че съм повече от достойна за тях – като външен вид, култура, любов и умения в домакинството.

————————————————————————–

Следва отговорът стил Freakonomics на брокер от Лос Анжелис, който отговарял на исканията ѝ:

Прочетох молбата ти с голям интерес и любопитство и сериозно се замислих над твоята дилема. Не ти губя времето, защото отговарям на твоите критерии: печеля над 500 хиляди годишно. Но така, както ги виждам нещата, ти ми предлагаш чисто и просто една много неизгодна сделка.

Ето защо:

ако махнем всичките глупости, дето си ги написала, това, което предлагаш, е проста размяна – ти предлагаш своите прелести срещу моите пари. Просто и ясно. Обаче има още едно съществено нещо – твоята красота ще намалява с времето, докато парите ми – не. Всъщност даже, много е вероятно аз да печеля все повече милиони през следващите години, но е абсолютно сигурно, че ти по-хубава няма да станеш.

Така че, икономически погледнато, ти си амортизиращ се актив, докато аз съм актив с увеличаваща се стойност. И не само че ще се амортизираш, ами амортизацията ти ще се покачва всяка година. Ти си на 22 и вероятно ще останеш доста секси момиче в следващите 5 или 10 години, но все по – малко секси и красива всяка следваща година. После красотата ти ще започне да избледнява и на 35 вероятно няма да ставаш за нищо.

Така че, ако си говорим по брокерски, не е изгодно да те купя за дълго (което ти всъщност предлагаш), а по-скоро да те ползвам за кратко време и да те продам после бързо. Ако смяташ, че говоря грубо, ще ти го обясня ето така – ако моите пари изчезнат, същото ще направиш и ти. Така че и аз трябва да имам някакъв вариант, когато красотата ти изчезне. Много е просто е: както ти поставяш условията – има смисъл да си ми само любовница или момиче на повикване, но не и жена.

Освен всичко това, в началото на моята кариера научих много за ефективността на пазарите. Затова се чудя защо момиче като теб – интелигентна, стилна и изключително красива,грациозна – не е успяла да си намери – чичко с парички досега? Трудно ми е да повярвам, че ако си толкова готина, секси и красива момиче, колкото казваш, мъжът с 500-те хиляди на година все още не те е намерил, пък ако ще и само за да те пробва за една или две вечери?! Надявам се, че съм ти бил от ползва.

А, ако размислиш и започнеш да се даваш на лизинг – можеш да ми се обадиш.

Constantine Bachvarov