5

Здравей, аз съм Movember!

 

Знаеш ли какво е Movember? А знаеш ли каква е неговата цел? Сега ще ти разкажа какво е и защо го подкрепям.

Преведено на английски език, “Movember” е съчетание от „moustache” и “November”.

 

 

MovemberТова е годишно събитие с продължителност един месец – Ноември. Идеята е мъжете да си пускат мустаци за целия период от месеца, за да привлекат внимание върху проблемите с мъжкото здраве, такива като рак на простатата, на тестисите и др. Глобалната кампания на фондация „Movember” се управлява и координира от сайта Movember. Лозунгът, под който всяка година се провежда кампанията е „Промени лицето на мъжкото здраве“ /change the face of men’s health/.

Окуражавайки мъжете /или още наречени “Mo Bros”/ да участват, Мовембър има за основна цел да насърчи профилактичните прегледи, диагностициране и лечение на рака, и съответно да намали числото на смъртните случаи. Освен подлагане на годишни прегледи, фондация „Movember” насърчава хората да разберат дали има хора в тяхното родословно дърво с подобни здравословни проблеми.
От 2004г. движението „Мовембър“ успява да привлече внимание и повече информираност относно рака на простатата и депресията в Австралия и Нова Зеландия. От 2007г. такива кампании стартират също и в Ирландия, Канада, Чехия, Дания, Испания, Обединеното Кралство, Израел, Южна Африка, Тайван и Съединените Щати.
Разпространило се е първоначално от Австралия през 1999г. и е обиколило Южна Африка, Европа и Северна Америка. През 2011г. канадците стават най–влиятелните разпространители на идеята и каузата. През 2010г. Мовембър се слива с едно друго събитие относно рак на тестисите – Тачбак /Tacheback/.

 

 

Movember

 

Жените също могат да участват понякога,

стига да са готови да се отрекат от естетическата полза на обезкосмяването поне за един месец. Само че аз не съм голям фен на тази крайност, така че дами, дишайте спокойно. Изкуствен мустак за 2лв. върши също толкова добра работа :)

Всеки куражлия, желаещ да участва в кампанията, трябва да спазва следните правила на Мо-братството:

  1. Всеки Мо брат трябва да започне на първи Ноември с гладко избръснато лице.
  2. През целия месец Ноември всеки Мо брат трябва да пусне и оформи мустак.
  3. Мустаците не трябва да са свързани с бакенбардите. Това се счита за брада.
  4. Брадичката не трябва да се свързва с мустаците. Това се счита за катинарче.
  5. Всеки истински Мо брат трябва да се държи като истински джентълмен.

Мо – сестрите няма да бъдат дискриминирани и на тях ще им бъдат раздадени мустачки, за да не са ощетени!

Прочутите черни мустаци красят тениски, шапки, очила, бижута, дори автомобили и сгради, но най-вече лицата на мъжете, които през ноември пускат мустаци.
В Европа всяка година се откриват близо 2,6 млн. нови случая на рак на простатната жлеза. Заболяването има дял от 11% при всички онкоболни мъже, а в 9 на сто от случаите е главен виновник за смъртните случаи при силния пол, сочи статистиката. Обикновено първите симптоми се проявяват след навършване на 40 години, затова и кампанията е насочена към тази възрастова група.
Болестта не подминава никого, включително богатите и известните. Преодолели простатен карцином са бившият кмет на Ню Йорк Руди Джулиани и големият актьор Робърт де Ниро.

 

 

Movember

 

У нас идеята тепърва си прокарва път между нас и заслужава сериозно внимание и обществен отзвук. И понеже подкрепям силно идеята и каузата, затова реших и аз да стана Мо – Брат и тази година, за да изкажа своята морална подкрепа. Силно се надявам и Вие, пичове, да последвате примера ми. Защото се отнася за здравето на всички ни. Защото си струва.

А Вие мили дами, Вие можете само да ни подкрепяте и търпите растителността под носовете ни. Или поне да проявите разбиране. Само не си пускайте мустаци :)

 

Constantine Bachvarov